marți, 26 iunie 2012

Windows 8

Microsoft a dezvăluit primele detalii despre Windows Phone 8, sistemul de operare pentru următoarea generatie de telefoane inteligente.



Lista imbunatatirilor include suport extins pentru procesoare dual si quad-core, conectivitate NFC, integrare avansată cu serviciile Skype, un ecran de start reproiectat si alte detalii de finete.
Spre deosebire de predecesorul Windows Phone 7.5, noul OS are la baza acelasi kernel Windows NT folosit si de sistemul Windows 8, in versiunea pentru PC-uri desktop. Schimbarea va permite dezvoltatorilor software sa creeze mai rapid aplicatii pentru platformele desktop si mobile.
Cu toate aceste modificari, actualizarea la Windows Phone 8 nu va ajunge la niciunul din telefoanele cu sistem Windows Phone deja lansate, sistemul avand nevoie de hardware nou pentru a functiona la intregul potential. In schimb, Microsoft va oferi un pachet de actualizare separat pentru dispozitivele actuale, ce instaleaza versiunea Windows Phone 7.8. Update-ul aduce cel putin o parte dintre schimbarile de interfata pregătite pentru Windows Phone 8, dar nu intreaga functionalitate a acestuia.
Performante si compatibilitatea cu aplicatiile actuale
In loc de librariile .NET Compact Framework din Windows Phone 7, WP8 trece la un sistem Core CLR ce permite rularea aplicatiilor intr-o maniera asemanatoare PC-urilor Windows, cu beneficii la capitolul performanta si folosind componente comune intre platformele mobile si desktop, ce simplifica portarea aplicatiilor. Cu toate acestea, toate cele aproximativ 100.000 de aplicatii Windows Phone deja existente vor continua să functioneze cu WP8.
Imbunatatiri la nivel hardware
Ajutat de arhitectura Windows NT, Windows Phone 8 suporta utilizarea de procesoare dual-core, quad-core, octo-core si teoretic, configuratii multi-core cu pana la 64 nuclee.
Internet Explorer 10 pentru WP8
Microsoft a demonstrat IE10 şi pe Windows Phone 8. Noul web browser preia acelasi cod sursa folosit în editia desktop pentru Windows 8, complet cum multe din imbunatatirile aduse la nivel de securitate.
Internet Explorer 10 mobile va avea phishing filter pentru prevenirea tentativelor de frauda si acces la SmartScreen URL reputation system, responsabil de detectarea website-urilor cu grad de risc ridicat.
Nokia Maps devine principalul serviciu de harti din WP8
Adăugaţi o legendă
Nokia Maps aduce suport pentru utilizare offline si o mai buna acoperire globala pentru hartile oferite - ambele fiind aspecte unde serviciul Bing Maps lasa de dorit.
Date de lansare si disponibilitate
Fara a da prea multe detalii, Microsoft a promis ca primele telefoane cu sistem Windows Phone 8 vor lua drumul magazinelor în această toamna, venind de la producatori ca HTC, Samsung, Huawei şi Nokia.
Cei care detin deja un terminal cu sistem Windows Phone 7.x vor primi pachetul de actualizare la Windows Phone 7.8 cam în aceiasi perioada, primind acces la interfata UI modificata şi un set de "alte imbunatatiri" ramase inca nedetaliate.