marți, 17 iulie 2012

Raspberry Pi computerul ieftin, performant de dimensiunea unei carti de vizita

    Raspberry Pi este un calculator de dimensiunile unei carti de credit, care se conecteaza la televizor la mouse si la tastatura. Este un PC mic care poate fi folosit pentru multe din lucrurile pe care le face PC-ul desktop, cum ar fi foi de calcul, de procesare si de jocuri.
    Se joaca si jocuri cu rezolutie video de inalta definitie.Unitatea de procesare grafica este capabil sa redea si fisiere BluRay, folosind H.264 la 40 Mbiti/s. Acesta are un nucleu rapid 3D accesate cu ajutorul furnizat de OpenGL ES2.0. Unitatea de procesare este dotata cu softul Open GL ES 2.0, accelerare hardware OpenVG si H.264 1080p30. 
Raspberry Pi vine cu un procesor de telefon de 800Mhz si dispune de o gramada de textura de filtrare si a infrastructurii DMA.Asta are capabilitati grafice aproximativ echivalente cu Xbox 1 la nivel de performanta. Performantele generale sunt asemanatoare unui Pentium 300MHz 2, numai cu o grafica mult, mult mai buna. Raspberry Pi are 256Mb RAM, 2 porturi USB, un port Ethernet 10/100, un port HDMI si o iesire standard jack de 3,5 mm pentru iesire audio, avand dimensiunile 85.60mm x 53.98mm  x 17mm, cu o suprapunere mica pentru card SD si conectori pe margine. Acesta cantarind 45g.
    Raspberry Pi boot-eaza de pe SD sistemul de operare Linux. Nu se poate porni fara un card SD, el mergand cu carduri de pana la 32GB, avand posibilitatea sa atasati un stick USB sau hard disk USB pentru stocarea datelor.
    Dispozitivul poate fi alimentat de la un telefon cu un cablu microUSB pe sistemul plug it in el mai poate fi alimentat fara probleme cu 4 bateri AA. Pretul unui calculator de dimensiunea unei carti de credit este de 35 $, ajungand cu taxe la 42$.
                           Pentru mai multe detalii si pret (click aici).